ριζαρη πτι παλαι

ριζαρη πτι παλαι

Η φόρμουλα που προκρίνεται για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι αυτή της «κατ’ αρχήν» συμφωνίας (approval in principle). Το ΔΝΤ θα δηλώσει ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να καταβάλει χρήματα μέχρι να ρυθμιστεί το χρέος για να καταστεί βιώσιμο.


θιβετ χαρτης

ερημος σαχαρα βροχοπτωση

Δηλαδή θα παρουσιαστεί το φαινόμενο του δανειστή που... δεν δανείζει! Κάτι σαν το «είσαι ό, τι δηλώσεις», λέει στέλεχος της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε τα μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ για τα έτη 2019 και 2020 με τη δικαιολογία ότι αυτή η νέα θυσία του ελληνικού λαού θα επέτρεπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους...


Νέες σημαντικές υποχωρήσεις


Με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την Παρασκευή (ως άρθρα του νομοσχεδίου για την... αλιεία), η κυβέρνηση έκλεισε και τα τελευταία προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Πέρα από την ανορθόδοξη διαδικασία να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα, την τελευταία στιγμή, ως τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο, σηματοδοτούν τις καινούργιες υποχωρήσεις της κυβέρνησης:


​- Πρώτον, οι συντάξεις παγώνουν για έναν ακόμα χρόνο, το 2022.


​- Δεύτερον, ο χρόνος επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων γίνεται τελείως αόριστος. Από τη σαφή αναφορά στον Αύγουστο του 2018, περνάμε στο «μετά την επιτυχή λήξη του προγράμματος». Τι σημαίνει όμως «επιτυχής λήξη» και ποιος θα την κρίνει; Αν η εκταμίευση του ΔΝΤ παραμένει σε εκκρεμότητα και μετά τον Αύγουστο του ΔΝΤ, αυτό δεν θα σημαίνει ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται;


Είναι προφανές ότι οι δύο νέες υποχωρήσεις δίνουν τη χαριστική βολή στο κυβερνητικό αφήγημα για τη διαπραγμάτευση. Τόσο η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων όσο και η ενίσχυση των εργατικών δικαιωμάτων δεν έχουν, πλέον, ορατό ορίζοντα υλοποίησης. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει και αναζητά ένα καινούργιο «story».


Δεν ήταν τόσο άσχημα...


Το πρώτο στοιχείο από το νέο κυβερνητικό story δεν είναι άλλο από την ωραιοποίηση της πρότασης Σόιμπλε για το χρέος την οποία είχε απορρίψει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό, "Στο Κόκκινο", ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν διαφωτιστικός:



Ακόμα και στο Eurogroup της 22ας Μαΐου υπήρχε μια πρόταση, η οποία εμπεριείχε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Δηλαδή και επιμήκυνση των ωριμάνσεων και πάγωμα, σε περίοδο χάριτος, για τα επιτόκια, αλλά και προβλέψεις για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα [...] Ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε αποδεκτή ήταν διότι αυτά τα μέτρα δεν κάλυπταν το ΔΝΤ, έτσι ώστε να κάνει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους ή να προχωρήσει σε μια δήλωση.



Η τοποθέτηση Τζανακόπουλου απέχει παρασάγγας από όσα φέρεται να είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogoup και διέρρευσαν στον Τύπο:



Εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε είναι η χειρότερη των χειροτέρων για την Ελλάδα! Έχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.



Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει την ανάγκη φιλοτιμία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

θοδωρης πλακιδης βιογραφικο

γεωγραφικα ονοματα που προερχονται απο μυθικα προσωπα ωκεανων

διαγωνισμός γαλλοφωνίας 2018